Wolność od nacisków

Zebrane pieniądze mają pomóc w stworzeniu filmu „w którym obnażymy hipokryzje części kościelnych hierarchów i zmowę milczenia służącą ochronie zboczeńców a nie ich ofiar. Tylko w ten sposób może powstać prawdziwy, wolny od cenzury i nacisków dokument na ten temat” – czytamy na stronie zbiórki.

Po zakończeniu prac nad dokumentem, film zostanie udostępniony za darmo na YouTube, również w wersji angielskiej. Sekielski zapowiedział także, że zgłosi swoje dzieło na międzynarodowe festiwale i nie pozwoli na cenzurę czy blokowanie filmu.

Dziennikarz przyznał jednak, że skłania się ku decyzji o przekształceniu projektu w serial dokumentalny, na przykład dla Netflixa. – Bez przerwy dostaję nowe zgłoszenia od osób, które są ofiarami księży pedofilów. Tych historii jest po prosu tak dużo, że szkoda się ograniczać do jednego filmu – przekonywał Sekielski w rozmowie z portalem WP.pl.

W wywiadzie tym wspominał także historię osoby, która była wykorzystywana we własnym domu, podczas gdy rodzice siedzieli w pokoju obok. W innej rozmowie mówił o mężczyźnie, który był regularnie gwałcony przez księdza od 12 roku życia, a także o kobiecie, która została zgwałcona przez księdza mając jedynie 7 lat. To pokazuje, jak wielki jest problem pedofilii w polskim kościele, a przede wszystkim – jak wiele ofiar chciałoby opowiedzenia swojej historii.

Premiera filmu Tomasza Sekielskiego o pedofilii w polskim Kościele planowana jest na maj 2019 roku.

Autor: KOW;Newsweek

Fot:Viva.pl